Życie w czasach globalnej wioski ma swoje dobre i złe strony. Na pewno do plusów należy możliwość łatwego zapoznania się z inną kultura czy obyczajami. Kwestia ta dotyczy także kuchni narodowych,
Do popularnych należy kuchnia włoska. Wielu osoba kojarzy się ona z pizzą oraz różnymi odmianami sosów do makaronów. Jednak tak naprawdę warto wyjść poza najmodniejsze dania.
Ciekawą propozycją jest bruschetta. Są to lekko podpieczone kanapki z pomidorami, serem oraz oliwą. Idealne propozycja na lekkie ale zarazem syte i zdrowe śniadanie. Pomidory z kulkami sera mozzarella oblane sosem i udekorowane bazylią to z kolei capresse. Oczywiście pierwszemu posiłkowi powinna towarzyszyć filiżanka mocnego espresso ze szklanką wody.
Na obiad warto zjeść prawdziwy sos boloński. Dobra restauracja włoska zadba o jak najbardziej odwzorowanie oryginalnej receptury. Trzeba pamiętać, że popularne spaghetti alla bolognese to nie tylko kiepskiej jakości mięso oblane sosem z koncentratu pomidorowego zmieszanego z wodą i przyprawami. Prawdziwy sos boloński gotuje się z marchwi, selera naciowego, świeżych pomidorów oraz najlepszej jakości wołowiny. Do tego należy dodać dobrej jakości wino. Sos taki wymaga co najmniej dwugodzinnego przygotowania.
Wszystko to podawane jest z prawdziwym makaronem gotowanym al’dente. Wtedy dopiero możemy mówić o prawdziwym sosie bolońskim.
Podobnie sprawa wygląda z pizzą. Grube tłuste ciasto z ciągnącym się serem ma naprawdę niewiele wspólnego z finezją włoskich mistrzów kuchni. Warto szukać lokali z prawdziwym włoskim jedzeniem.
Zobacz też: Restauracja Da Pietro Kraków